Kleik kukurydziany – charakterystyka produktu

Kleik kukurydziany jest środkiem spożywczym przeznaczonym głównie dla niemowląt

Czym jest kleik kukurydziany?

Kleik kukurydziany jest środkiem spożywczym przeznaczonym głównie dla niemowląt (https://www.bee.pl/borowik-kleik-kukurydziany-bezglutenowy-180-g-bio_p998322.html). W swoim składzie posiada kultury bakterii Bifidobacterium lactis, znajdujące się także w przewodzie pokarmowym niemowląt, które są karmione piersią. Kleik zawiera również witaminę B1, która odpowiedzialna jest za zużycie energii z węglowodanów oraz poprawę pracy układu nerwowego. Kleik kukurydziany może być podawany niemowlętom od 4 miesiąca życia aż do 3 roku życia. Jest bezpieczny jeśli chodzi o żywienie dzieci, ponieważ stopniowo przyzwyczaja organizm dziecka do produktów zbożowych i półpłynnych substancji. Do produkcji kleiku wykorzystuje się ziarna kukurydzy, które są starannie selekcjonowane i których jakość jest wysoka. Przygotowuje się go na mleku modyfikowanym lub innym produkcie zastępującym mleko. Może być używany w celu zagęszczania mlecznych dań. Dzięki neutralnemu smakowi, odpowiada dziecku w każdym wieku. Może być podawany nie tylko niemowlętom czy kilkulatkom, ale także starszym dzieciom, w szczególności, jeśli uczulone są na białka krowiego mleka lub gluten. Kleik kukurydziany jest produktem bezglutenowym, sprawdzi się więc również w przypadku osób chorych na celiakię lub uczulonych na gluten. Mimo że najczęściej podaje się go dzieciom, osoby dorosłe będące na diecie bezglutenowej często po niego sięgają, ponieważ nie powoduje uczulenia ani przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Kleik kukurydziany może być więc bez obaw stosowany już u najmłodszych dzieci.

Sposób użycia

Na opakowaniu kleiku kukurydzianego znajduje się instrukcja informująca, jaką ilość mleka modyfikowanego należy przygotować, jest to około 200 mililitrów. Mleko trzeba wlać do miseczki, dodać 20 gramów kleiku i wymieszać. Ważne jest, aby temperatura mleka nie przekraczała 40 stopni Celsjusza. Mleko i kleik należy mieszać do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Kleik powinien być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu, a po każdym użyciu opakowanie należy szczelnie zamknąć, tak, aby zapobiec przedostaniu się powietrza. Po otwarciu kleik może być spożywany przez okres trzech tygodni.

Kleik kukurydziany – opinie

Opinie dotyczące kleiku kukurydzianego są pozytywne, zarówno jeśli chodzi o zdanie rodziców podających kleik swoim dzieciom, jak i dorosłych, którzy spożywają kleik z powodu diety bezglutenowej. Poniżej znajdują się najczęściej powtarzające się opinie:

  • sycący
  • odpowiedni do zagęszczania posiłków
  • odpowiedni jako pierwszy stały posiłek dla dzieci
  • wydajny
  • niska cena
  • łatwo się rozpuszcza, nie powstają grudki
  • nie powoduje uczulenia
  • odpowiedni dla osób w każdym wieku
Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com