Kleik kukurydziany – delikatny i wartościowy pokarm dla maluszka

Żywienie dzieci nie jest sprawą prostą, co dotyczy zwłaszcza tych najmłodszych

Żywienie dzieci nie jest sprawą prostą, co dotyczy zwłaszcza tych najmłodszych. Ich układ pokarmowy nie jest w pełni ukształtowany i jest niezwykle delikatny, co wymaga dobrania specjalnych i lekkostrawnych produktów. Dieta dla maluszka nie powinna zawierać także glutenu. Jedną z podstaw wyżywienia dziecka powinien być delikatny i zdrowy kleik bezglutenowy, a najlepszym z produktów tej kategorii jest kleik kukurydziany.

Kleik kukurydziany – właściwości i zalety

Kleik kukurydziany dla dzieci powstaje z kukurydzy najlepszej jakości, uprawianej na specjalnych plantacjach specjalizujących się w produkcji kukurydzy na potrzeby układów pokarmowych najmłodszych konsumentów. Można go podawać dzieciom po czwartym miesiącu życia. Ze względu na brak obecności glutenu, jest on korzystny dla układu pokarmowego, będąc dla niego delikatnym i nie wywołując alergii pokarmowej, która u bardzo małych dzieci objawia się zresztą bardzo silnie i nieść może poważne konsekwencje dla ich zdrowia. Dobry kleik kukurydziany dla dzieci nie zawiera też mleka krowiego, a więc i laktozy.

Kleik kukurydziany jako baza i wzbogacenie posiłków


Kleik kukurydziany służy między innymi do zagęszczania zupek oraz dań mlecznych przygotowywanych dla maluszka. Wielu producentów wzbogaca wytwarzane przez nich kleiki kulturami bakterii Bifidobacterium lactis, która jest niezwykle ważna dla naszych pociech, gdyż wraz z mlekiem matki zasiedla ona przewód pokarmowy, a po odstawieniu dziecka od piersi lub w przypadku braku pokarmu, powinna być dostarczana z żywnością dla dzieci. Kleik kukurydziany zawiera też witaminę B1, która odpowiada między innymi za gospodarkę węglowodanami, a jej obecność w diecie dziecka w wystarczającej ilości jest niezwykle ważna na tym wczesnym etapie jego rozwoju.

Kleik kukurydziany należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, a raz przygotowany na jego bazie posiłek nie może zostać zostawiony na później. Dieta dla maluszka powinna być zawsze ustalana z lekarzem, a więc i o dawkowaniu i sposobie przyrządzania kleiku zadecyduje właśnie on, jednak zazwyczaj posiłek dla dziecka składa się ze szklanki mleka, do której dodaje się około 4 łyżki stołowe kleiku. Przygotowanie kleiku jest niezwykle proste. Mleko powinno mieć temperaturę do 40 stopni, a po wsypaniu do niego kleiku, całość należy energicznie wymieszać, aby otrzymać posiłek o jednolitej konsystencji. Smak kleiku jest przez dzieci lubiany, gdyż należy on do smaków neutralnych.

Chociaż kleiki kukurydziane powstają głównie z myślą o dzieciach, są też powszechnie wykorzystane w żywieniu dorosłych wymagających niezwykle lekkostrawnej diety – między innymi przy poważnych problemach z trawieniem i w okresie pooperacyjnym.

Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com